Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods

Curs
7/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 10505
Mărime: 49.54KB (arhivat)
Publicat de: Visarion-Dinu Varga
Puncte necesare: 0

Extras din curs

SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL DE LA BRETTON WOODS

Conferinta Monetara si Financiara din 1944 de la Bretton Woods a abordat pentru întâia oara problema crearii unui sistem monetar international, bazat pe etalonul aur-devize si, în cadrul acestuia, pe dolar ca principala moneda de rezerva.

- Propunerea facuta de de J. M. Keynes de creare a unei monede internationale, denumita „bancor”, nu a fost acceptata.

- A prevalat conceptia americana cuprinsa în Planul White de a se utiliza pe plan international monedele nationale.

- Propunerea crearii unei monede internationale a fost numai un adevar prematur, mecanismele monetare ulterioare fiind favorabile punerii în circulatie si utilizarii în proportie tot mai mare a unei astfel de monede (DST) emisa de FMI.

Crearea în 1944 a SMI a însemnat primul mare succes al ideii de cooperare internationala în sistemul monetar, un succes al conceptiei potrivit careia o moneda nationala poate îndeplini functii internationale si, ca atare, poate servi ca pivot al sistemului.

- SMI din 1944 a fost conceput ca un ansamblu de norme si tehnici convenite si acceptate pe baza unor reglementari institutionalizate, menite sa coordoneze comportamentul monetar al tarilor în relatiile de plati si de stingere a angajamentelor reciproce, generate de schimburile comerciale, necomerciale si de miscarile de capital pe plan international.

- Ansamblul acestor norme de conduita monetara internationala au fost incluse în statutul FMI, organism creat în scopul supravegherii si sprijinirii aplicarii de catre tarile membre a principiilor de functionare ale sistemului nou creat.

Principii de functionare

Scopul principal al SMI, creat în 1944, l-a constituit asigurarea prin intermediul mecanismelor sale de functionare a unei largi cooperari monetare si, pe aceasta baza, cresterea echilibrata a comertului international, ca o conditie a dezvoltarii economice a fiecarei tari si a economiei mondiale în ansamblul ei. Pentru înfaptuirea acestui deziderat, la baza mecanismelor sale de functionare au fost puse o serie de principii, dintre care cele mai importante vizau: alegerea etalonului monetar, mentinerea stabilitatii paritatilor si cursurilor de schimb ale monedelor nationale, asigurarea convertibilitatii internationale a monedelor, crearea rezervelor monetare oficiale si asigurarea lichiditatii internationale, echilibrarea balantelor de plati.

a. Etalonul monetar. Elementul esential al reglementarilor monetare internationale, definirea si alegerea etalonului monetar, respectiv a monedei de rezerva, a reprezentat un principiu de baza al sistemului, economiile nationale si FMI cooperând la aplicarea lui în practica.

În cadrul SM creat în 1944, dolarului i-a revenit rolul de etalon si, într-un cadru mai larg, cel de moneda de rezerva si de plata pe plan international.

- Faptul ca aurul a fost considerat marfa si mijloc de schimb, i-a asigurat exercitarea, alaturi de $, a rolului de etalon, rol care s-a diminuat treptat si care va înceta în 1971, odata cu sistarea convertibilitatii internationale a $ în aur.

- Acest eveniment a corespuns cu excluderea totala a aurului de la baza sistemelor monetare nationale si a celui international, el alaturându-se celorlalte marfuri pentru a contribui la formarea etalonului monetar actual, cel al puterii de cumparare.

Odata acceptat $, ca etalon si moneda de rezerva a SMI, s-a procedat la definirea lui si la precizarea mecanismelor de mentinere pe termen lung a puterii sale de cumparare.

- Definirea $ ca etalon avea în vedere mecanismele monetare bazate pe etalonul aur, existente în functiune la data respectiva.

- Având la baza rezervele de aur de 24 mld $ aflate la dispozitia Sistemului Federal de Rezerve al SUA, $ era definit prin valoarea paritara de 0,888671 gr aur.

- $ a devenit etalon al sistemului, între el si aur stabilindu-se un raport valoric de 35 $ uncia, acesta fiind convenit si ca pret fix si oficial al aurului.

În cadrul sistemului instituit, sistem denumit etalon aur-devize (aur-dolar), etalonul aur avea drept corespondent în economia SUA totalitatea bunurilor si serviciilor produse; posesorul, nerezident, al $ avea posibilitatea sa aleaga între cele 2 forme materiale ale etalonului.

- Valoarea paritara a $ functiona drept garantie pentru asigurarea unui grad ridicat de încredere în $ pentru posesorul strain.

- Aurul intra în circuit numai atunci când economia SUA nu reusea sa asigure echilibrul între continutul valoric al $ aflat în circuit international si valoarea bunurilor corespunzatoare puterii sale de cumparare.

- Daca puterea de cumparare a $ era în scadere, posesorul de dolari se îndrepta spre rezerva de aur a SUA, solicitând o cantitate de aur corespunzatoare valorii paritare a $ si a sumei în dolari de care dispunea.

b. Stabilitatea cursurilor de schimb. A reprezentat unul dintre principiile fundamentale de functionare a sistemului, aplicarea lui în practica de catre FMI fiind considerata conditia de baza pentru realizarea cooperarii monetare si a dezvoltarii comertului international, pentru asigurarea stabilitatii monetare si, implicit, a celei economice.

- Aplicarea acestui principiu a fixat optiunea pentru practicarea cursurilor fixe.

- În acest scop, fiecare tara membra a FMI era obligata sa îsi defineasca valoarea paritara a monedei în aur sau în dolari.

- Fata de paritatea oficiala, cursurile de piata ale monedelor nationale puteau oscila în cadrul unor marje de ± 1%, tarile emitente având obligatia sa supravegheze strict aceasta evolutie.

Preview document

Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 1
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 2
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 3
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 4
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 5
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 6
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 7
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 8
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 9
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 10
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 11
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 12
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 13
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 14
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 15
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 16
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 17
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 18
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 19
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 20
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 21
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 22
Sistemul monetar internațional de la Bretton Woods - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Monetar International de la Bretton Woods.doc

Alții au mai descărcat și

Microeconomie

Bunuri inferioare:sunt acelea a caror consum scade atunci cand veniturile cresc si invers. Bunuri normale:sunt bunurile pt care in mod normal...

Sistemul Monetar Bretton Woods

I. Rolul sistemului monetar internațional Apariția sistemelor monetare internaționale a fost direct influențată de nevoia națiunilor de a coopera...

Fiscalitate - teste grilă

1. Sistemul fiscal reprezintã: a) totalitatea impozitelor si taxelor provenite de la persoane fizice si persoane juridice care alimenteazã...

Economie mondială

Subiect 25 Dimensiunea miracolului japonez Dimensiunea miracolului japonez a fost determinate de pozitia pe care coorporatiile japoneze au reusit...

Relații monetar financiare internaționale

instrumente de plată înţelegem instrumentele pe care se sprijină toate sistemele de plăţi: viramentul; cecul; cardul bancar; efectul de comerţ;...

Gestiunea Financiară a Întreprinderii

Orice agent economic trebuie sa stabileasca relatii comerciale cu alte persoane fizice sau juridice. Aceste relatii comerciale presupun dezvoltarea...

Protecționismul netarifar

Barierele netarifare Sunt masuri publice sau chiar private care împiedica, deformeaza sau limiteaza fluxurile comerciale de bunuri si servicii cu...

Instituții Bancare Internaționale

Fondul Monetar International este o agentie specializata care are ca scop promovarea sigurantei economice la nivel mondial. A fost fondat în iulie...

Te-ar putea interesa și

Sistemul Monetar Internațional

1. Sistemul monetar: definire, continut, rol În literatura de specialitate, sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare si...

Sistemul Monetar Internațional de la Bretton Woods

Introducere Această lucrare prezintă, după cum sugerează şi numele, modul de funcţionare a primului sistem monetar internaţional, creat în anul...

Bretton Woods

1. Sistemul monetar international de la Bretton Woods Primul sistem monetar international propriu  zis a fost creat prin acordurile convenite la...

Sistemul Monetar Internațional

A.SCHIMBURILE SI CURSUL DE SCHIMB a. Operatiunile cu strainatatea Emisiunea monetara este unul din atributele suveranitatii statelor. Existenta...

Rolul dolarului în cadrul sistemului monetar internațional

CAPITOLUL I MONEDA DOLAR I.1. SCURT ISTORIC Termenul “dolar” reprezinta denumirea oficiala pentru moneda SUA, precum si a monedelor oficiale...

Uniunea Economică și Monetară

INTRODUCERE Euro este moneda nou creata a Uniunii Europene si a devenit moneda oficiala la 1 ianuarie 1999. Aceste tari : Austria, Belgia, Cipru,...

Sistemul monetar internațional și evoluția sa

CAPITOLUL I : Sistemul Monetar International I.1. Definitii,continut,clasificare Definitie: Sistemul Monetar International poate fi definit ca...

Sistemul Aur-Devize - Gold Exchange Standard

1. SCURT ISTORIC Cel de al doilea razboi mondial a zdruncinat puternic legaturile economice dintre natiuni si, implicit, vechile relatii monetare...

Ai nevoie de altceva?