Evaporarea cu Efect Multiplu

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1830
Mărime: 257.58KB (arhivat)
Publicat de: Carolina Mircea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Trandafir

Extras din proiect

Evaporarea este operatia de concentrare a unor solutii care contin substante nevolatile dizolvate in solventi volatili, prin vaporizarea unei parti din solvent din solutia adusa la fierbere. Uneori evaporarea realizeaza indepartarea completa a solventului in vederea obtinerii componentelor nevolatile in stare solida, sau de topitura. Un astfel de exemplu este obtinerea hidroxidului de sodiu sub forma de topitura, prin concentrarea solutiilor obtinute prin electroliza. Caracteristic in evaporare este faptul ca vaporii rezultati la fierberea solutiei sunt formatii numai din solventul (solventii) volatil.

Intensitatea evaporarii se caracterizeaza printr-o marime denumita capacitatea de evaporare, m, care reprezinta cantitatea de dizolvant, W, evaporata in unitatea de timp, raportata la unitatea de suprafata de incalzire al evaporatorului:

Valoarea capacitatii de evaporare depinde de o serie de factori dintre care mai importanti sunt:

a. Concentratia solutiei. Cu cat concentratia este mai mare, vascozitatea ei este mai ridicata si transferul de caldura se face mai greu, ceea ce determina scaderea capacitatii de evaporare;

b. Viteza de circulatie a solutiei, influenteaza semnificativ intensitatea transferului de caldura si implicit valoarea capacitatii de evaporare;

c. Potentialul termic. Cu cat potentialul este mai mare cu atat capacitatea de evaporare este mai mare. Potentialul termic poate fi marit fie prin cresterea temperaturii agentului termic fie prin scaderea presiunii in spatiul de vaporizare, ceea ce determina scaderea temperaturii de fierbere a solutiei;

d. Depunerile de cruste pe suprafata de incalzire a evaporatorului influenteaza negativ transferul de caldura si, implicit, valoarea capacitatii de evaporare;

e. Presiunea din spatiul de fierbere a solutiei determina temperatura de fierbere si, implicit, vascozitatea solutiei care la randul ei influenteaza transferul de caldura;

f. Raportul dintre suprafata de transfer de caldura si volumul solutiei din evaporator. Cu cresterea acestui raport creste si capacitatea de evaporare;

g. Spumarea solutiei, este un fenomen ce trebuie diminuat sau chiar evitat, deoarece spuma poate fi antrenata de vapori in afara evaporatorului, ceea ce determina pierderea unei parti din solutie. Metode de evaporare

In majoritatea cazurilor solutia concentrata obtinuta prin evaporarea partiala a solventului formeaza produsul principal iar vaporii solventului formeaza produsul secundar. Daca solventul solutiei este apa (situatie frecvent intalnita), aburul format prin fierberea solutiei se poate utiliza ca agent termic in alte instalatii sau in instalatia de evaporare din care acestia rezulta. Pentru aducerea la fierbere a solutiei din evaporator se foloseste un agent termic care, de obicei, este aburul si care, in evaporare, este denumit abur primar, pentru al deosebi de aburul care rezulta prin evaporarea solutiei, denumit abur secundar. Dupa modul in care se utilizeaza aburul secundar pentru evaporare se deosebesc trei metode de evaporare:

- evaporarea simpla;

- evaporarea cu pompa de caldura;

- evaporarea cu efect multiplu.

Evaporarea cu efect multiplu

Pentru recuperarea caldurii vaporilor secundari, in aceasta metoda se foloseste o instalatie formata din mai multe evaporatoare legate in serie. La fiecare evaporator agentul de incalzire este aburul secundar rezultat la evaporatorul precedent, cu exceptia primului evaporator care este incalzit cu abur primar. Pentru ca aburul secundar rezultat la un evaporator (corp de evaporare) sa poata fi utilizat ca agent de incalzire la evaporatorul urmator trebuie ca temperatura acestuia sa fie mai mare decat temperatura de fierbere a solutiei in corpul respectiv. Acest lucru se poate realiza prin scaderea presiunii in spatiul de vaporizare, ceea ce duce la scaderea temperaturii de fierbere a solutiei. Prin urmare, in aceasta metoda presiunea in corpurile instalatiei de evaporare scade de la un corp la urmatorul. Pentru a asigura diferenta de presiune necesara, de obicei in ultimul corp se realizeaza vid prin trecerea vaporilor secundari la un condensator de amestec.

Preview document

Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 1
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 2
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 3
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 4
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 5
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 6
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 7
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 8
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 9
Evaporarea cu Efect Multiplu - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Evaporarea cu Efect Multiplu.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Operații Unitare

Tema de proiectare constă în calculul şi dimensionarea unei instalaţii de separare prin distilare a amestecului binar etanol-apă. Introducere...

Pasteurizarea și Sterilizarea

PASTEURIZAREA ŞI STERILIZAREA Introducere Pasteurizarea şi sterilizarea sunt operaţii prin care se urmăreşte mărirea duratei de menţinere a...

Te-ar putea interesa și

Instalație de Concentrare prin Vaporizare

Capitolul 1. CONCENTRAREA PRIN VAPORIZARE 1.1. NOTIUNI INTRODUCTIVE Concentrarea prin vaporizare este operaţia în care se măreşte conţinutul în...

Fenomene de Transfer și Utilaje în Industria Chimică

Tema de proiectare Să se elaboreze proiectul de inginerie tehnologică pentru o instalaţie de concentrare a unei soluţii apoase prin evaporare cu...

Evaporarea - Concentrarea

1. Generalitati Prin evaporare sau vaporizare se intelege operatia prin care se realizeaza indepartarea solventului volatil dintr-o solutie, in...

Instalația de concentrare prin evaporare cu efect multiplu în echicurent a unei soluții apoase de azotat de amoniu (NH4NO3)

Capitolul I PREZENTAREA TEMEI Sa se intocmeasca proiecul pehnologic pentru o instalatie de concentrare prin evaporare cu efect multiplu, in...

Proiectarea unui Evaporator cu Tub Central

Vaporizarea Să se proiecteze un evaporator cu tub central pentru concentrarea unui debit, Gm de 1500 kg/h soluţie apoasă de NaOH de la 8,5 % la...

Operații și aparate în industria alimentară

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o instalaţie de evaporare cu efect multiplu pentru concentrarea a 20 t/h suc de vişine de la o concentraţie...

Instalație de concentrare cu triplu efect și termocompresie

Temă Proiect Să se dimensioneze o instalație de concentrare cu triplu efect și termocompresie destinață obținerii sucului de mere concentrat care...

Linia tehnologica pentru obținerea sucului concentrat de mere

Argument Tema proiectului face referire la tehnologia de obținere a sucului concentrat de mere. În ultima vreme, sucurile de fructe au căpătat o...

Ai nevoie de altceva?