Grupul Băncii Mondiale

Referat
8.6/10 (7 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 10045
Mărime: 70.93KB (arhivat)
Publicat de: Rafael Chira
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Banca Mondiala este una dintre principalele surse de asistenta în domeniul dezvoltarii. Principalul sau obiectiv este ajutorarea populatiei celei mai sarace si a tarilor celor mai sarace. Acest sit ofera o privire de ansamblu asupra modului în care îsi foloseste Banca resursele financiare, personalul sau foarte bine pregatit si vasta sa baza de cunostinte pentru a ajuta tarile în curs de dezvoltare, îndrumându-le pe o cale de crestere economica stabila, durabila si echitabila

Traim într-o lume atât de bogata încât venitul global este de peste 31 trilioane dolari pe an. În aceasta lume, persoanele cu venit mediu, în anumite tari, câstiga anual peste 40.000 dolari. Dar în aceeasi lume, 2,8 miliarde de oameni – mai mult de jumatate din populatia tarilor în curs de dezvoltare – traiesc cu mai putin de 700 dolari pe an. Dintre acestia, 1,2 miliarde câstiga mai putin de 1 dolar pe zi.

Ca urmare, 33.000 de copii mor în fiecare zi în tarile în curs de dezvoltare. În aceste tari, în fiecare minut, mai mult de o femeie moare la nastere. Saracia împiedica peste 100 milioane de copii, majoritatea fete, sa mearga la scoala.

Problema reducerii acestor nivele de saracie, în timp ce populatia continua sa creasca - cu circa 3 miliarde de oameni în urmatorii 50 de ani - este enorma.

Banca Mondiala actioneaza pentru reducerea acestui decalaj si pentru a transforma resursele tarilor bogate în crestere economica pentru tarile sarace. Una dintre cele mai mari surse de asistenta în dezvoltare din lume, Banca Mondiala, sustine eforturile guvernelor din tarile în curs de dezvoltare de a construi scoli si unitati sanitare, de a furniza apa si curent electric, de a lupta contra bolilor si de a proteja mediul înconjurator.

Nu o banca, ci mai degraba o agentie specializata. Banca Mondiala nu este o "banca" în sensul obisnuit al cuvântului. Ea este una dintre agentiile specializate ale Natiunilor Unite si este formata din 184 de tari membre. Aceste tari raspund împreuna de modul de finantare a institutiei si de felul cum sunt cheltuiti banii. Împreuna cu restul comunitatii care se ocupa de dezvoltare, Banca Mondiala îsi concentreaza eforturile asupra atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, stabilite de membrii ONU în 2000 si care tintesc spre reducerea de durata a saraciei.

"Banca Mondiala" este denumirea folosita pentru Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Agentia Internationala de Dezvoltare (IDA). Împreuna, aceste organizatii furnizeaza împrumuturi cu dobânda redusa, credite fara dobânda si subventii pentru tarile în curs de dezvoltare.

Circa 10.000 de profesionisti în domeniul dezvoltarii din aproape fiecare tara din lume lucreaza la sediul central al Bancii din Washington DC sau în cele 109 birouri aflate în tarile respective.

8.1 miliarde dolari sub forma de asistenta. Tarile cu venituri mici din lume nu pot, în general, sa împrumute bani de pe pietele internationale sau pot sa o faca numai cu dobânzi mari. Pe lânga contributii directe si împrumuturi de la tarile dezvoltate, aceste tari primesc si subventii, împrumuturi fara dobânda si asistenta tehnica de la Banca Mondiala pentru a le permite sa ofere servicii de baza. Aceste tari au 35-40 de ani pentru a rambursa împrumuturile, cu o perioada de gratie de 10 ani.

În anul fiscal 2002, IDA a furnizat 8,1 miliarde dolari sub forma de finantare a 133 de proiecte în 62 de tari cu venituri mici.

Finantarea sub forma de credite fara dobânda si subventii provine de la IDA, cea mai mare sursa de asistenta pentru concesiuni din lume. Circa 40 de tari bogate ofera bani pentru aceasta finantare facând contributii o data la patru ani. Fondul a fost realimentat de curând, în 2002, cu aproape 9 miliarde dolari de la donatori si înca 6,6 miliarde din resursele Bancii. La acea data, donatorii au fost de acord sa mareasca folosirea de subventii IDA - pâna la circa 21 la suta din resurse - pentru a contribui la abordarea dificultatilor speciale, cum ar fi epidemia de HIV/SIDA cu care se confrunta tarile cele mai sarace si mai vulnerabile.

Creditele IDA reprezinta circa un sfert din asistenta financiara a Bancii. În afara de fondurile IDA, foarte putin din venitul Bancii provine de la tarile membre.

11,5 miliarde dolari sub forma de împrumuturi. Tarile în curs de dezvoltare cu venituri mai mari - dintre care unele pot împrumuta din surse comerciale, dar, în general, numai cu dobânzi la rate foarte mari - primesc împrumuturi de la BIRD.

Tarile care împrumuta de la BIRD dispun de mai mult timp pentru a rambursa împrumutul decât daca ar fi împrumutat de la o banca comerciala - între 15 si 20 de ani cu o perioada de gratie între trei si cinci ani înainte de a începe rambursarea capitalului. Guvernele tarilor în curs de dezvoltare împrumuta bani pentru programe specifice, inclusiv pentru eforturile de reducere a saraciei, oferirea de servicii sociale, protectia mediului înconjurator si promovarea cresterii economice care va îmbunatati standardele de viata. În anul fiscal 2002, BIRD a oferit împrumuturi care au totalizat 11,5 miliarde dolari pentru sustinerea a 96 de proiecte în 40 de tari.

Obtinerea capitalului. BIRD obtine aproape toti banii de pe pietele financiare internationale - 23 miliarde dolari în anul fiscal 2002. Cu o cota de solvabilitate de AAA, BIRD emite obligatiuni pentru a obtine fonduri si apoi transmite clientilor sai beneficiul dobânzilor mici.

Grupul Bancii Mondiale. În afara de BIRD si IDA, trei alte organizatii formeaza Grupul Bancii Mondiale. Corporatia Internationala Financiara (IFC) promoveaza investitiile în sectorul privat sustinând sectoarele si tarile cu riscuri mari. Agentia de Garantare Multilaterala a Investitiilor (MIGA) ofera asigurare contra riscurilor politice (garantii) pentru investitorii si creditorii în tarile în curs de dezvoltare. Iar Centrul International de Reglementare a Conflictelor din Domeniul Investitiilor (ICSID) rezolva conflictele din domeniul investitiilor între investitorii straini si tarile gazda.

Bunuri globale. În ultimii câtiva ani, Banca Mondiala a investit resurse semnificative în activitatile menite sa aiba un impact global. Una dintre ele este asistenta pentru reducerea datoriei, iar în cadrul Initiativei Tarile Sarace cu Datorii Mari (HIPC), 26 de tari sarace au primit ajutor pentru reducerea datoriei care le va economisi în timp 41 miliarde dolari. Banii pe care îi economisesc aceste tari la plata datoriilor vor fi dirijati în schimb catre locuinte, învatamânt, sanatate si programe de ajutor social pentru saraci.

Banca Mondiala, împreuna cu 189 de tari si numeroase organizatii s-a angajat într-un parteneriat global fara precedent în lupta contra saraciei. Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului definesc tinte specifice de atins pâna în 2015, cum ar fi înmatricularea scolara, mortalitatea infantila, sanatatea mamei, bolile si accesul la apa.

Printre numeroase alte parteneriate globale, Banca Mondiala a pus pe primul plan al agendei sale de lucru sustinerea luptei contra HIV/SIDA. Banca este cel mai mare organism de finantare pe termen lung din lume a programelor HIV/SIDA. Angajamentele actuale ale Bancii cu privire la HIV/SIDA se ridica la peste 1,3 miliarde dolari, jumatate din suma fiind destinata Africii subsahariene.

Varietatea muncii de teren. Banca este implicata la ora actuala în peste 1.800 de proiecte în aproape fiecare sector si în fiecare tara în curs de dezvoltare. Acestea sunt foarte diverse, cum ar fi: oferirea de microcredite în Bosnia-Hertegovina si cresterea constientizarii pericolului SIDA în comunitati din Guineea, sustinerea învatamântului pentru fete în Bangladesh si îmbunatatirea serviciilor de îngrijire medicala în Mexic, asistenta acordata Timorului de Est în reconstructie dupa dobândirea independentei sau Indiei pentru a reconstrui Gujarat dupa un cutremur devastator.

Directia Strategica

ciuda progreselor mari realizate în reducerea saraciei în ultimele doua decenii - saracia a scazut cu 200 milioane de oameni în ultimele doua decenii - 1,2 miliarde de oameni traiesc înca cu mai putin de 1 dolar pe zi, în timp ce 2,8 milioane traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi. Pe parcursul urmatorilor 50 de ani, se prevede o crestere a populatiei lumii de la sase la noua miliarde, aproape 95 la suta din acea crestere fiind în tarile în curs de dezvoltare.

Preview document

Grupul Băncii Mondiale - Pagina 1
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 2
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 3
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 4
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 5
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 6
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 7
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 8
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 9
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 10
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 11
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 12
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 13
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 14
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 15
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 16
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 17
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 18
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 19
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 20
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 21
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 22
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 23
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 24
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 25
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 26
Grupul Băncii Mondiale - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • a
    • GRUPUL BANCII MONDIALE-ex1.doc
    • GRUPUL BANCII MONDIALE3.doc
    • WORLD BANK.doc

Alții au mai descărcat și

Grupul Băncii Mondiale

Grupul Bancii Mondiale este format din urmatoarele institutii: Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), numita Banca Mondiala,...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Banca Mondială și Proiectul Economiei Bazată pe Cunoaștere

Lucrarea de faţă îşi propune să evidenţieze structura Economiei bazată pe cunoştere şi rolul Băncii Modiale în dezvoltarea unei societăţi...

Grupul băncii mondiale și operațiunile sale în România

Prezenta lucrare îsi propune sa prezinte Grupul Bancii Mondiale, cel mai important creditor al României, si totodata sa analizeze o parte din...

Banca Mondială între Tradiție și Modernitate

Introducere Am ales ca temă a lucrării de licenţă ,,Banca Mondială între tradiţie şi modernitate” datorită multiplelor posibilităţi de abordare pe...

Importanța resurselor de finanțare externă în activitatea bancară - studiu de caz - Raiffeisen Bank România

Importanta resurselor de finantare externa in activitatea bancara Introducere In literatura de specialitate se foloseste adesea termenul de...

Activitatea și implicațiile instituțiilor financiare internaționale în România

CAPITOLUL 1: INFIINTAREA SI ACTIVITATEA ORGANIZATIILOR FINANCIARE INTERNATIONALE 1.1. Grupul Bancii Mondiale Banca Mondială este o Instituţie...

Banca Mondială

1. Rolul Bancii Mondiale Banca Mondiala a luat fiinta în anul 1946, în virtutea acordurilor de la Bretton-Woods. Scopul sau initial a fost...

Grupul Băncii Mondiale

Grupul Bancii Mondiale este format din urmatoarele institutii: Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), numita Banca Mondiala,...

Banca Mondială

INTRODUCERE Banca Mondialã a fost infiintata in anul 1946 in virtutea acordurilor de la Bretton – Woods, obiectivul sau initial fiind finantarea...

Ai nevoie de altceva?