Scripcaru primarul - realizări și eșecuri

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2678
Mărime: 16.25KB (arhivat)
Publicat de: Ciprian Voicu
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Scurta incursiune in viata lui Scripcaru
  2. 2. Campania din 2004
  3. - Inceputul campaniei
  4. - Spotul campaniei din 2004
  5. - Analiza discursurilor televizate
  6. - Controversele starnite
  7. - Proiectele realizate
  8. - Asemanare cu alte personaje (politice)
  9. 3. Bibliografie

Extras din referat

Scurta incursiune in viata particulara:

S-a nascut in data 3 septembrie 1966,in Buruieneşti, comuna Doljeşti, judeţul Neamţ. Pana la Revolutie acesta se ocupa de „afacerile familiei” adica avea grija de vaci ducandu-le la pascut. Dupa Revolutie insa, lucrurile s-au schimbat si pentru dansul ajungand sa absolve, contrar asteptarilor unor anumite persoane, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

In anul 1992 obtine prima sa functie importanta in politica, ca presedinte al organizatiei de tineret din cadrul PD-ului (fostul FSN) isi continua ascensiunea devenind in 1994 preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret a PD si vicepreşedinte al organizaţiei naţionale de tineret din cadrul aceluiasi partid. In anul 1996 obtine functia de consilier local in cadrul Primariei Brasov continuandu-si activitatea in acest rol pana in anul 2000 cand devine viceprimar al Brasovului pentru o perioada de 4 ani. In anul 2001 devine presedinte al organizatiei judetene PD Brasov iar in 2004, va culmina in functia de primar al Brasovului.

Campania din 2004:

Inceputul campaniei

In ceea ce priveste inceputul campaniei din 2004, Geroge Scripcaru a plecat din start cu un atu: pozitionarea favorabila in intentiile de vot ale brasovenilor ( locul 3 in sondajul realizat de ISS in luna iulie 2003), mai apoi a atras de partea sa, echipa de campanie care cunostea bine intentia si campania PSD. A inceput sa construiasca linistit, nu in baza unei strategii de campanie bine elaborata, ci in baza unui plan de actiune mai vechi, prin care demonstra alegatorilor ca FACE.

In fata mai multor persoane, inclusiv a lui Aristotel Cancescu, George Scripcaru, candidat la postul de primar al Brasovului, a fost prezentat de Paul Gontea, mare sef in PD: -Am sa fac din baiatul acesta primarul Brasovului si o sa faca numai ce o sa-i zic eu!”

Scripcaru s-a ocupat de parcul din Centrul Civic si a ridicat baracile si chioscurile din gara (urmand calea lui Traian Basescu). Dupa eliminarea lui Ioan Ionita Scripcaru si-a continuat planul de actiune: a construit o scoala pentru rromi in Piata Traian, un refugiu in statia din Stupini si a reusit chiar curatirea bazarului de la gara fara sa uite sa cheme cu fiecare ocazie presa pentru a-si imortaliza actiunile.

In urma acestor realizari se prefigura sloganul “Fapte, nu vorbe! “, in conditiile in care Scripcaru nu este tocmai cel mai bun orator.

De asemenea printre actiunile sale foarte mediatizate s-au numarat si repunerea in functiune a podului ce realizeaza fluidizarea circulatiei spre zona Carfil si readucerea padurilor la municipalitate dobandind astfel suficient capital de imagine, pe care il va pierde apoi in doua emisiuni televizate la care a fost invitat: “Tinta” si “Ringul” intarziind mereu in a da raspunsuri ori raspunzand doar pe jumatate realizandu-se astfel o antiteza intre imaginea sa de “gospodar” si cea de “diplomat” singurul sau punct forte fiind stapanirea de sine.

Spotul campaniei din 2004:

Descriere:

George Scripcaru apropiindu-se. Ipostaze active, conducand sedinte. Cadre cu sotia, aranjandu-i cravata. Imagini din Brasov: Piata Sfatului, Centrul Civic. Scripcaru suprapus peste imaginea din Centrul Civic “Stiu sa dau ordine. Stiu sa fac ordine. Am ordine in viata. Vreau ordine in Brasov!”. Peste imagini apar cuvintele cheie: autoritate, implicare, moralitate, forta. Cadrul final suprinde sigla PD avand ca text: “George Scripcaru, primar. Votati pozitia 4. Prima data, ordine.!”

Analiza spotului:

Scripcaru incearca sa demonstreze in acest spot, asa cum sustine de altfel si-n cadrul acestuia, ca este un om gospodar, si ordonat, ambitios reusind sa-i faca pe ceilalti sa fie activi si sa lucreze cu spor. De asemenea trebuie mentionat faptul ca, spre deosebire de spoturile anumitor contra-candidati, nu ii ataca pe ceilalti denigrandu-i sau subminandu-le autoritatea ori proiectele de viitor.

Analiza discursurilor in emisiuni televizate:

Vom incepe prin a prezenta dezavantajele discursul sau continuand apoi prin a expune avantajele acestuia, pentru a termina capitolul intr-o nota pozitiva.

DEZAVANTAJE:

Cea mai mare parte a lipsurilor din discursul sau sunt reprezentate de acordurile gramaticale false, pleonasme, reflexivizare gresita a verbelor, reactie ingenua in fata atacurilor la persoana, anacolut ( adica întreruperea construcţiei gramaticale începute si continuarea frazei cu altă construcţie ) si nu in ultimul rand de redundandata neplacuta ( aglomerarea intr-o singura fraza a unor cuvinte ce contin aceeasi radacina: participare, parcipanti, au participat ).

In emisiunea “Intre putere si adevar” din 23.01.2004 George Scripcaru se vede anihilat de un contracandidat la functia de primar, si anume Horia Salca. Singurele reactii combative sunt de genul “Domnul Horia Salca vorbeste numai prostii”, “Cred ca Horia n-a dormit bine aseara si a visat urat”.

In emisiunea “Alege Nasul” din 01.06.2004 sub titlul “Ultima repriza la Brasov” telespectatorii din intreaga tara au putut urmarii “Show-ul” lui Scripcaru: “Sunt chestiuni care se refera la viata personala si eu nu sunt de parere ca nu e bine si nici nu o sa fac eu asa ceva sa ma bag cu bocancii in viata altui competitor si nu cred ca este cel mai corect si cinstit.” , in loc sa fii zis mai simplu: “Am facut o campanie curate”. Tot in aceeasi emisiune a mai adaugat si faptul ca: “trasam utilitatile, lotizam intre 250-500 de metrii”, impartasind astfel tuturor cetatenilor “Vocabularul lui Scripcaru”.

Sa nu uitam desigur nici de subiectul care l-a facut celebru inca de cand era viceprimar cand acesta era convins ca Primaria Brasovului are “fisuri anale” si ca exista cladiri “neconsolate” in Brasov continuand sa sustina aceste lucruri chiar si dupa ce i s-a zis ca a fost o farsa. Ulterior a recunoscut ca ”..asta e, m-a prins, n-am fost atent si am muscat ca fraieru'. Se mai intampla, ce sa-i faci, oricine o poate pati, da' nu-i nimic, mergem mai departe!”

Nu reuseste sa se plieze pe dezbaterile televizate, nefiind in stare sa raspunda atacurilor desi ar avea argumente. Singurele apeluri pe care le face sunt cele la ordine, la bunavointa adresantilor: “Dati-mi voie sa vorbesc”, “Dati-mi voie sa raspund, vad ca nu ma lasa”.

Preview document

Scripcaru primarul - realizări și eșecuri - Pagina 1
Scripcaru primarul - realizări și eșecuri - Pagina 2
Scripcaru primarul - realizări și eșecuri - Pagina 3
Scripcaru primarul - realizări și eșecuri - Pagina 4
Scripcaru primarul - realizări și eșecuri - Pagina 5
Scripcaru primarul - realizări și eșecuri - Pagina 6
Scripcaru primarul - realizări și eșecuri - Pagina 7
Scripcaru primarul - realizări și eșecuri - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Scripcaru Primarul - Realizari si Esecuri.doc

Ai nevoie de altceva?