Monografia turistică a Spaniei

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2307
Mărime: 68.35KB (arhivat)
Publicat de: Adnana-Venera Radu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. Repere geografice

Spania, a doua mare putere turistica a lumii, are o suprafata de 504.782 Km.2 si o populatie de 39.887.651 locuitori. Din punct de vedere administrativ teritoriul Spaniei este impartit in 17 provincii autonome si doua orase autonome, Ceuta y Melilla fiecare avand guvern propriu, iar din punct de vedere legislativ avand independenta partiala de guvernul de la Madrid. Densitatea medie a populatiei este de 79 locuitori/Km2.

Spania ocupa 85% din Peninsula Iberica, 88% din perimetrul sau fiind inconjurat de apa: coasta mediterana masoara 1.660 Km. lungime, iar cea atlantica 710 Km. lungime. Este situata in extremul sudoccidental al continentului, limitata de Marea Cantabrica si Franta in partea de nord, Marea Mediterana in est si sud, Portugalia si Oceanul Atlantic in partea de vest. Clima este de tip mediteranean, marcata de temperaturi extreme, in general, cu precipitatii insuficiente, exceptand partea de nord care este mult mai umeda.

2. Bogatii naturale si antropice

Din cele 1800 de rauri care traverseaza Spania doar Tagus are mai mult de 960 km. Cele mai multe izvorasc din munti, traverseaza plantoul Meseta si curg de-a lungul acestuia prin Portugalia, varsandu-se in Oceanul Atlantic. O exceptie o face raul Ebro care se indreapta spre est varsandu-se in Marea Mediterana. Coasta de nord – vest este strbatuta de “Rias”, similare cu fiordurile.

Cele mai mari rauri sunt Rio Duero, Tagus, Rio Guadiana, Rio Guadalquevir. Acesta din urma este cel mai important rau din Spania deoarece iriga vai fertile creand suprafete prielnice pentru agricultura, dar si pentru ca este navigabil, facand din orasul Seville singurul port riveran.

Picos de Europa este primul parc national spaniol care primeste aceasta clasificare. Originile sale dateaza din 1918 cand Don Pedro Pidal a ajutat la promulgarea legii de a crea Parcul National Montana de Covadonga. De la 30 mai 1935 acesta s-a numit Parcul National Picos de Europa.

Acest parc contine 3 importante masive: masivul de est sau Andara, masivul central sau Urrielles si masivul de vest sau Cornion. Climatul este caracterizat de umiditate si ploi dese acest lucru fiind influentat de apropierea de mare (cel mult 20 km). Prezenta zapezii este accentuata in timpul lunilor de iarna. Climatul special al acestui parc se caracterizeaza prin existenta unor zile cu ceata. Parcul are un relief exceptional unde varfuri inalte alterneaza cu gropi adanci si canioane. Masivul central este cel mai inalt din cele 3 si are urmatoarele culmi: Torreceredo (2646 m), Naranjo de Bulnes (2519m), Pico de Sorero (2570 m). Lacurile Covadonga se gasesc pe acest masiv. Parcul este traversat pe 4 rauri care au format defilee: defileul Hermida (raul Deva), defileul Beyhos (raul Sella), defileul Garganta Divina (raul Cares) si defileul La India (raul Duje).

De la ruinele zidului arab la micile biserici in stil gotic si la constructiile renascentiste, dezvolatarea Madridului a implicat o varietate de perioade artistice.

Secolul XVIII si-a lasat amprenta sa neoclasica pe superbul palat regal, Gradinile Sabatini, Campo del Maro situate in centrul orasului. Biserica San Francisco el Grande, fantinile Paseo del Prado, Podul Toledo, Muzeul Prado si Puerta de Alcala sunt exemple bune ale acestui stil.

Paseo de La Castellana, o strada magnifica ce strabate orasul de la nord la sud, are cateva din cele mai elegante hoteluri ale capitalei dar si birourile unor firme care au optat pentru cladiri moderne.

Binecunoscutul Paseo del Arte este format din 3 muzee remarcabile situate foarte aproape unul de celalalt: muzeul Prado, muzeul Thyssen Bornemisza, si muzeul Central de Arta Queen Sofia. Muzeul Prado este considerat de cei mai multi experti a fi cea mai frumoasa galerie de arta din lume deoarece are cea mai completa si impresionanta colectie de arta din secolele XVI, XVII si XX. Acest muzeu ofera tururi private grupurilor de turisti garantandu-le o experienta de neuitat.

Muzeul Thyssen Bornemisza detine o colectie privata donata capitalei in 1993 si a fost clasificata ca cea mai importanta deoarece are o varietate impresionanta de stiluri si perioade. Aici exista picturi din secolul XIII pana in zilele noastre ale unor cunoscuti artisti precum Dali, Picasso si Renoir. Paseo del Arte se termina la muzeul Central de Arta Queen Sofia foarte faimos deoarece are in colectia sa tabloul Guernika a lui Picasso.

Importanta acestor trei mari galerii a eclipsat pe nedrept frumusetea si varietatea altor muzee din Madrid. Daca turistul are timp, el sau ea poate opta pentru multe alte variante. Cateva din acestea include galeriile de arta, cum ar fi Academia Regala a lui San Fernando; muzee municipale, muzee specializate precum Muzeul Romantic, Muzeul Marinei, Muzeul National Arheologic etc.

Madridul ofera si nenumarate palate si monumente facandu-l unul dintre cele mai importante orase din lume. Acestea include Paladul Regal din Madrid, Manastirea Las Descalzas, Manastirea Regala a Reinvierii, Palatul Regal Aranjuez.

3. Regimul economic si politic al Spaniei

Regimul politic al Spaniei este acela de monarhie parlamentara, care, desi actualmente simbolica este o reala forta care unifica natiunea. Familia regala spaniola se bucura de o larga popularitate in randul maselor, datorita comportamentului modest si fara ostentatii. Cei trei fii ai regelui Juan Carlos si ai reginei Sofia au primit o educatie profund civica, neavand nimic comun cu vechea aristocratie. Casatoria mostenitorului tronului, printul Filip cu o tanara ziarista Lelizia Ortíz care nu apartine aristocratiei demonstraza deschiderea catre modernism a Coroanei. Parlamentul este bicameral, format din Congres si Senat, iar alegerile au loc la fiecare patru ani. In martie 2004 au avut loc alegeri guvernametale, acestea fiind castigate de partidul socialist. Puterea reala in stat este detinuta de primul ministru actualmente José Luis Rodríguez Zapatero,, leaderul Partidului Socialist, partid de orientare centru-stanga si care detine majoritatea in coalitia guvernamentala. Partidul popular aflat la putere pana in martie 2004 este cel mai puternic partid din opozitie al carul leader este actualmente Mariano Rajoy. Partidul Popular s-a aflat la putere timp de 8 ani, Prim Ministru fiind José Maria Aznar.

Limba oficiala in stat este limba spaniola, dar pe teritoriul Spaniei se vorbesc inca 4 limbi si numeroase dialecte. Trei dintre acestea deriva din latina, respectiv catalana, care se vorbeste in Provincia Catalonia, valenciana, vorbita in Provincia Valencia si in Insulele Baleare, galiega, vorbita in Provincia Galicia. Limba vorbita in Tara Bascilor nu este de origine latina, necunoscandu-se exact de unde provine. Exista o anume asemanare intre aceasta limba si limba georgiana veche, vorbita in Republica Georgia, din Vechea Uniune Sovietica. Pana in 1950 agricultura a fost suportul principal al economiei spaniole, dar, incepand cu aceasta data s-a trecut la industrializarea tarii.

Ramurile cu cea mai importanta pondere in PIB sunt: agricultura, pescuitul, turismul, industria, telecomunicatiile. Turismul contribuie cu 12% la PIB.

Preview document

Monografia turistică a Spaniei - Pagina 1
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 2
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 3
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 4
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 5
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 6
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 7
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 8
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 9
Monografia turistică a Spaniei - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Monografia Turistica a Spaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte privind mixul de marketing al unui hotel - studiu de caz un hotel din Constanța

INTRODUCERE Prin conţinutul său turismul are un rol reconfortant, contribuind la refacerea capacităţii fizice a organismului, atât prin formele...

Analiza Indicatorilor Economici ai Spaniei

Capitolul I “Potentialul turistic in Spania” 1.1 Descrierea generala a Spaniei Spania este prin excelenta o piata primitoare de turisti....

Elveția

Despre Elvetia întotdeauna s-a vorbit mai putin.La fel ca si celalalte tari europene minunatiile Elvetiei cu siguranta pot încânta ochii tuturor...

Turcia

MONOGRAFIA TURISTICA A TURCIEI PREZENTAREA SUCCINTA A TARII Turcia este o tara situata in S-E Europei, si S-V Asiei, invecinata la N-V cu...

Eficiența Agenției de Turism Paralela 45

„Paralela 45” este unul dintre brand-urile cele mai puternice dintre agenţiile de turism din România. Înfiinţată la 4 aprilie 1990, în aprile 2010,...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Monografie India

INCREDIBLE INDIA! O excursie in India este un adevarat asalt asupra tuturor simturilor. Veti calatori prin calduri pline de praf, zapezi reci in...

Monografie - Portugalia

1. Prezentarea succintă a ţării 1.1 Caracteristici geografice Portugalia (Republica Portugheză) se situează sud-vestul Europei, în Peninsula...

Ai nevoie de altceva?